Annas historie.

Annas Camping var opprinnelig en campingplass. Den lå på Røsvoll, ca ei mil nord for Mo i Rana, i krysset mellom E6 og veien som fører til flyplassen, Svartisen og Grønligrotta.

Campingen lå sånn til at man ikke kunne unngå å se den fra veien. Jeg kjørte forbi den stort sett hver dag, men jeg tenkte aldri over det - og jeg var nok ikke den eneste. Campingen var en like naturlig del av bygda som nærbutikken, kirka og brua.

I 2001 hadde jeg sommerjobb i Rana Blad. Jeg fikk i oppdrag å intervjue Anna. Les hele intervjuet her.

Anna vokste opp på Røsvoll i Nordland. I en alder av 22 hadde hun allerede jobbet på leverposteifabrikk, i hanskebutikk og reist rundt som mannekeng i Sverige. Pengene hun hadde tjent brukte hun på å haike til Paris. Der fikk hun jobb som danser, og ble med i en trupp som skulle opptre i Midtøsten. I Egypt lærte hun seg magedans, og hun ble så flink at hun fikk opptre i mange filmer. Etter noen år i det fjerne østen flyttet hun til Amerika der hun danset seg fra stat til stat. I 30 år var Anna hjemmefra. I 1981 ble moren syk, og Anna reiste hjem til Røsvoll. Der startet hun Annas Camping, en åker med fire hytter og en liten souvenirbutikk på. Tanta hennes malte logoen på en gammel dør som ble brukt som skilt ute på åkeren.

Sommeren 2006 fortalte jeg Anna at jeg hadde laget t-skjorter med logoen til Annas Camping. Jeg vurderte å lage et kunstprosjekt om campingen på Kunsthøgskolen i Bergen, og Anna ble både glad og rørt. Tre uker senere døde hun. Rett etterpå ble skiltene som viste vei til campingen tatt ned.

I dag går det hester på åkeren som en gang var dekket med telt og bobiler. Ingen overtok campingen etter Anna. Hun var ugift og barnløs.

Jeg ønsket ikke at Annas historie skulle bli glemt, og jeg bestemte meg derfor for å videreføre Annas Camping på min egen måte: Jeg adopterte logoen og gjorde Annas Camping til et sted der små og store historier blir videreformidlet, alt for å sørge for at fortellingen om Anna holdes levende.

Akkurat nå føres Annas historie videre gjennom sikleskjerf til barn. De finner du i nettbutikkene mine på Etsy og Epla.